Spring til indhold

Grøn status

Her kan du få en opdatering på, hvad der sker på de offentlige grønne arealer i Vordingborg Kommune hen over året. Du vil også kunne se aktuelle eksempler på konkret grøn drift, hvor vi lader naturen råde. 

Juni 2023

Sommeren er kommet med varme og sol.

Maj/Juni er tid for at slå græs. I parkerne slås stier i græsset og arealerne omkranses af en stribe slået græs. Langs veje og cykelstier i byerne slås en stribe, så græsset ikke hænger ud over belægningen. På landet har vi slået rabatter ved frøgræsmarker, og slår oversigtsarealer ved vejkryds. Der klippes en stribe i hver side af de smalleste veje og langs cykelstier.

Der er også meget græs, som ikke bliver slået. Det høje græs er med til at fremme biodiversiteten i parkerne, hvor vi lader naturen råde. Nogen steder er det mest græs, og andre steder begynder der så småt at opstå små samfund af blomstrende urter. Du kan også lade et stykke af græsplænen stå uslået i din have og se, hvilke blomstrende urter, der dukker op.

Der skal være plads til sommerens sociale arrangementer. Derfor slås græsset på udvalgte steder, så der bliver en balance mellem natur og muligheden for at lave aktiviteter på arealerne. 

Både i 2021 og 2022 har vi lavet nogle afskrab af græstørv og sået vilde blomsterfrø. I år står de flot med flerårig Hvid okseøje, Kællingetand, Bibernelle, Agertidsel og mange andre Det kræver lidt arbejde at fjerne græstørven, men det er flot, når det er lavet. Og insekterne elsker det. I maj har vi på Antonibakken i Præstø forberedt et nyt stykke areal på denne måde.

Blomster og nyplantede træer bruger meget vand til at vokse i disse måneder. De får ikke nok fra de små regnbyger der kommer naturligt. Derfor skal der vandes hvor der er nye planter, men ellers prøver vi at spare på vandingen. Har du egen have, så kan det være en god ide at hjælpe insekter og dyr i varmen, ved at sætte en lille skål ud med en sten i midten, så smådyrene også kan stille tørsten.

Sidst på måneden klipper vi hæk i vores prydparker, hvor hækken skal klippes to gange om året. Historisk botanisk have og Frederiksminde anlægget plejes stadig mere intensivt, fordi de har historisk værdi. Øvrige hække klippes kun én gang i sensommeren.

Grønne tiltag på Antonibakken i præstø

I maj var kommunens grønne driftsfolk på Antonibakken for at gøre området smukkere og med masser af summende liv, så borgerne fremover kan glæde sig over de fine tiltag langs med de klippede stier, måske tage et hvil på en stor sten og i det hele taget nyde, hvordan området vil summe af liv i de nye bede hen over sommeren.

På området er der plantet og sået frø af danske hjemmehørende blomster, som er gode for bier og sommerfugle. Der er etableret nye jordvolde og områder med bar jord og sten, som skal give variation i landskabet og dermed mulighed for at flere forskellige arter vil slå sig ned på Antonibakken.

Herudover er der lavet forskellige typer af kvashegn og givet plads til dødt træ, som giver ly og ynglesteder for en række smådyr. Og der er opsat et nyt bord-bænkesæt, hvorfra det hele kan nydes.

Vordingborg Kommune vandt i 2022 konkurrencen om ”Danmarks Vildeste Kommune”. Arbejdet på Antonibakken er et aktuelt eksempel på, hvordan den grønne drift af kommunens arealer ændres, så der bliver mere plads til naturen og en større biodiversitet, samtidig med at der skabes gode opholdssteder for borgerne. Med arbejdet håber kommunen også at inspirere haveejere til, hvordan man selv kan skabe nye naturelementer eller plante bi- og sommerfuglevenlige blomster i ens egen have.